mobile

Dieta kontra smog

W wielu miastach stężenie zanieczyszczeń powietrza jest bardzo wysokie, co odbija się na naszym zdrowiu. Zwalczanie smogu jest procesem długotrwałym, przez co jeszcze przez wiele lat będziemy zmuszeni oddychać niezbyt czystym powietrzem. Na szczęście sprawy możemy wziąć w swoje ręce i zadbać odpowiednio o zdrowie poprzez wprowadzenie odpowiedniej diety.

Aleksandra Żarkiewicz
TAGI
Dieta kontra smog

Odpowiednio zbilansowana dieta jest w stanie zwiększać odporność organizmu, skutecznie oczyszczać go z toksyn, zredukować stres oksydacyjny (reakcja organizmu na wdychanie zanieczyszczonego powietrza). Przede wszystkim należy zadbać o adekwatną ilość warzyw i owoców w codziennym jadłospisie, prawidłową porcję białka, tłuszczów a także węglowodanów. Warto ograniczyć spożywanie potraw smażonych, czerwonego mięsa, a w zamian pić dużo wody.

W miarę możliwości do codziennej diety wskazane jest włączenie aronii, świeżych owoców, mrożonek, soków, które w swoim składzie zawierają ogromne ilości witaminy P oraz rutyny. Są to doskonałe antyoksydanty, które zapobiegają powstawaniu wolnych rodników. Poza tym spowalniają utlenianie witaminy C, co znacznie wydłuża jej działanie. Do jadłospisu warto włączyć także produkty oczyszczające organizm ze szkodliwych substancji. Należą do nich między innymi gorzka czekolada (wzmacnia serce oraz hamuje kaszel!), czerwone wino i kawa (poprawiają krążenie krwi i pracę serca, są źródłem ważnych antyoksydantów, zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów) oraz zielona herbata. Wszystkie te produkty sprawiają, że organizm się oczyszcza, a tlen lepiej się po nim rozchodzi. Warto zwrócić także swoją uwagę na takie produkty jak orzechy, ryby, kasze, oleje roślinne (lniany bądź z czarnuszki), chrzan, czosnek czy kurkuma.

Do codziennej diety warto włączyć odpowiednie suplementy, które poprawią kondycję zdrowia. Najważniejszym dodatkiem jest tran oraz witamina D. Zwiększają one odporność, a także pomagają chronić przed nowotworami. Ważna w jadłospisie jest również witamina E, która strzeże organizm przed negatywnym wpływem smogu. Znajdziemy ją między innymi w awokado, szpinaku czy oliwie z oliwek. Wszystkie powyższe działanie nie tylko poprawią samopoczucie w okresie zanieczyszczenia powietrza, ale wesprą również organizm w oczyszczaniu układu oddechowego z nagromadzonych w nim skażeń.

A czego najlepiej unikać przy dużym natężeniem smogu? Z pewnością produktów wędzonych, soli i ostrych przypraw. Zdecydowanie one nie pomogą, a jedynie zaszkodzą.

Zbilansowana, zdrowa dieta powinna dostarczać organizmowi pięć porcji warzyw dziennie. W celu urozmaicenia posiłków warto do jadłospisu włączyć kiełki, rośliny strączkowe czy sos sojowy. Dieta może zdecydowanie pomóc w zwalczaniu zanieczyszczeń, które przedostały się do organizmu.

źródło fotografii: www.budujemydom.pl

KOMENTARZE

aktualności

więcej z działu aktualności

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

Kryminalne

więcej z działu Kryminalne

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

Biznes

więcej z działu Biznes

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie i Uroda

więcej z działu Zdrowie i Uroda