mobile
REKLAMA

Dwa „czterdziestolecia” w Kuźni Wodnej w Oliwie

W najbliższy weekend odbędą się dwa wydarzenia z okazji 40-lecia udostępnienia Kuźni Wodnej w Oliwie. 16 czerwca w Ratuszu Głównego Miasta Gdańska odbędzie się wykład Krzysztofa Panasa. Dzień później artysta i mistrz płatnerski wraz z uczniami zaprezentuje swój kunszt w zabytkowej kuźnicy.

Informacja prasowa
TAGI
Dwa „czterdziestolecia” w Kuźni Wodnej w Oliwie

16 czerwca 1978 r. po praz pierwszy udostępniono zwiedzającym odbudowaną w latach 1958-1978 Kuźnię Wodną w Oliwie. Jest to jeden z ok. 24 wodnych młynów, które powstawały wzdłuż Potoku Oliwskiego i jego dopływów od XIII w. Z początkiem bieżącego roku obiekt został przekazany w użytkowanie Muzeum Gdańska i jest udostępniany dla zwiedzających czasowo z powodu konieczności przeprowadzenia prac remontowych i hydrotechnicznych.

Autorytet samurajów w Ratuszu Głównomiejski

W najbliższą sobotę, 16 czerwca 2018 r., o godz. 14:00 gdańszczanki i gdańszczanie będą mogli zapoznać się z prezentacją dawnych technikach wytwarzania broni oraz ich zdobionych opraw. Wystąpieniu Krzysztofa Panasa, obchodzącego w tym roku czterdziestolecie pracy twórczej, towarzyszyć będzie wystawa prac mistrza oraz jego uczniów: Bernarda Górnego, lek. med. Marcina Kostki i Mariusza Wywrockiego. Podczas ponad godzinnego, bezpłatnego spotkania i w dniu następnym w Ratuszu Głównomiejskim będzie można zobaczyć miecze i inne okazy broni białej wykonane przez artystę, które w Gdańsku zagoszczą po raz pierwszy.

– Nasz gość poświęcił dwadzieścia lat na zgłębianie tajników i opanowanie do perfekcji sztuki własnoręcznego wytwarzania stali damasceńskiej. Cały proces wytwarzania broni przeprowadza sam - poczynając od hutnictwa, a kończąc na obróbce jubilerskiej. Sprowadza z całego świata niezwykłe materiały takie, jak laka, rogi, kości, skóry rai, drewno egzotyczne, gdyż każdy detal broni pod względem wyglądu i techniki wykonania musi się zgadzać z realiami przynależnej mu epoki. Wszystkie wyroby są sygnowane i obecnie znajdują się już w ponad 30 krajach świata. Techniki jego pracy podpatrują nawet japońscy mistrzowie, dla których jest niekwestionowanym autorytetem – mówi Lech Trawicki, kierownik Kuźni Wodnej w Oliwie.

40-lecie Kuźni Wodnej w Oliwie i oliwskie koto

W niedzielę, 17 czerwca 2018 r. Muzeum Gdańska oraz Stowarzyszenie Polskich Artystów Kowali zapraszają na drugie spotkanie z Krzysztofem Panasem w Kuźni Wodnej w Oliwie przy ul. Bytowskiej 1. W godzinach 14:00-20:00 odbędą się pokazy kucia miecza japońskiego.

– Podczas spotkania będzie można zapoznać się etapami produkcji legendarnej broni samurajów od skuwania pakietu stali po złożenie gotowego miecza. Na oczach naszych gości powstanie pierwszy oliwski miecz samurajski. Przy okazji zaprezentujemy także trening Aikido, który przeprowadzi Aikido Foundation. Dawna sztuka walki obejmuje używanie bokken, czyli drewnianego miecza wyprofilowanego na wzór miecza samurajskiego. Zapraszamy do świętowania 40 lat działalności Kuźni Wodnej w Oliwie – dodaje Adam Stachowicz, Prezes SPAK.

Spotkanie z Krzysztofem Panasem w Ratuszu Głównego Miasta

Kiedy?: 16 czerwca 2018 r., godz. 14:00-15:30

Gdzie?: Wielka Sala Wety, Ratusz Głównego Miasta Gdańska, ul. Długa 46/47

Wstęp: bezpłatny, limit miejsc: 150 os.

Uwagi: Mini-wystawę broni białej będzie można zobaczyć także w niedzielę, 17 czerwca 2018 r., do godz. 18:00. Ceny biletów wstępu do Ratusza Głównego Miasta Gdańska podane są na www.muzeumgdansk.pl.

Dwa czterdziestolecia w Kuźni Wodnej w Oliwie

Kiedy?: 17 czerwca 2018 r., godz. 14:00-20:00

Gdzie?: Kuźnia Wodna w Oliwie, ul. Bytowska 1

Wstęp: bezpłatny

Atrakcje: pokaz kucia miecza japońskiego, trening aikido z użyciem bokken

KOMENTARZE

aktualności

więcej z działu aktualności

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

Kryminalne

więcej z działu Kryminalne

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

Biznes

więcej z działu Biznes

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie i Uroda

więcej z działu Zdrowie i Uroda