mobile

Madame kapusta

Gdyby nasza bohaterka była osobą spokojnie można by ją określić jako księżną

Sylwia Chruścińska
TAGI
Madame kapusta

Rodzina zamożna i z koneksjami

Do kapustnych należą rośliny jednoroczne, dwuletnie i półkrzewy. Osiągające do dwu metrów wysokości. Aktualnie przypuszcza się, iż w wyniku spontanicznego krzyżowania się kilkunastu (bądź nawet kilkudziesięciu) odmian kapusty, dziś możemy wyróżnić dwie rodziny.

Kapustę właściwą i kapustę warzywną.Do pierwszej rodziny zaliczamy między innymi kapustę pekińską oraz…rzepę, do drugiej rodziny należą na przykład rzepak i gorczyca sarepska.Do kapustnych należą również kalafior, kalarepa i brukselka wraz z jarmużem.

Kilka słów o zaletach niespecjalnie ukrytych

Dla potrzeb niniejszego tekstu skupmy się jednak bardziej na kapustach głowiastych.

Kapusta biała zawiera między innymi żelazo, potas i błonnik, wapń, kwas foliowy no i przede wszystkim witaminę C.Oczyszcza z toksyn i wolnych rodników.Niewykluczone, iż posiada działanie antynowotworowe. Wspiera układ odpornościowy.

Kapusta czerwona nie pozostaje w tyle za swą siostrą,zawiera między innymi selen i cynk, miedź, mangan, witaminy D i E,oraz wiele witamin z grupy B.

Kapusta włoska, którą hodujemy dzięki królowej Bonie zawiera oprócz tych samych składników co wyżej wspomniane również prowitaminę A.

A na koniec…

Teza, że wszystkie narody kochają kapustę jest łatwa do udowodnienia.Wystarczy wspomnieć surówkę Coleslaw,Bigos, irlandzki Colcanonn, czy koreańskie Kimchi.

Ba, zdaniem Niki Segnit autorki „Leksykonu smaków” kapustę-przedstawicielkę smaku siarkowego możemy spokojnie łączyć nawet z owocami morza.Ponieważ oba produkty zawierają siarczek dimetylu.

Nie od rzeczy będzie też kapustę ukisić.

Smaku zaś osobiście ukiszonej w kamiennym garnku kapusty nie da się porównać z niczym.Tak jak frajdy z tytułu braku zimowych przeziębień.Co jest w stanie nam zapewnić zawarta w soku z kiszonej kapusty l-glutamina.Poniżej dla wszystkich miłośników kapusty-zwłaszcza gotowanej przepis z północnego Siedmiogrodu ze strony:www.maklowicz.pl

SZEKELY KAPOSZTA - KAPUSTA PO SZEKLERSKU

SKŁADNIKI

500 g wieprzowiny b/k
1 kg kapusty kiszonej
200g wędzonej słoniny
1 cebula
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
200 ml wody
1 łyżeczka kminku
150 ml śmietany

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Słoninę pokroić w kostkę, włożyć do garnka, gdy się wytopi dadać posiekaną cebulę.
Gdy cebula zeszkli się dodać słodką i ostrą paprykę, wymieszać, podlać odrobiną wody. Dołożyć pokrojoną w dużą kostkę wieprzowinę, gdy się poddusi dodać kapustę, posiekany czosnek, doprawić kminkiem i podlać wodą. Całość gotować ok. 1,5 godz. Podawać z kleksem śmietany.

źródło fotografii: www.wymarzonyogrod.pl

KOMENTARZE

aktualności

więcej z działu aktualności

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

Kryminalne

więcej z działu Kryminalne

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

Biznes

więcej z działu Biznes

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie i Uroda

więcej z działu Zdrowie i Uroda