mobile

Pączki z ricotty

Miękkie, delikatne i rozpływające się w ustach. Włosi nazywają je "baci de ricotta" i pączki z ricotty właśnie takie są: niewielkie, lekkie jak muśnięcie ust. Robi się je błyskawicznie, zjada równie szybko. Idealne na Tłusty Czwartek albo Ostatki.

Katarzyna Nowicka
Pączki z ricotty

Każdy naród ma swoje pączki. Nie ma w tym ani odrobiny przesady. Słodkie, najczęściej drożdżowe ciasto smażone w głębokim tłuszczu znajdziemy i w Maroku i w Chinach. Amerykańskie mają obowiązkową dziurkę, hiszpańskie churros mają za to kształt pałeczki. We Włoszech smażone w głębokim tłuszczu słodkości to zeppole.

 

Mają różne kształty i podaje się je na tysiące sposobów: z marmoladą, kremem, owocami, bitą śmietaną, miodem czy nawet masłem. Powstają z ciasta ptysiowego albo drożdżowego. Formuje się z nich gniazdka, małe placuszki albo kuleczki. Włosi do dziś kłócą się kto i gdzie wymyślił zeppole. Według jednej z wersji pierwsi, w XVI wieku zrobiły je mniszki z klasztoru Santa Patrizia w Neapolu. Nie smażyły ich jednak lecz piekły. Współczesną wersję Włosi zawdzięczają neapolitańskiemu piekarzowi, Pasquale Pintauro, który w dzień świętego Józefa ustawił swój wózek na ulicy i słodkie przekąski zaczął sprzedawać przechodniom.

 

Zeppole są dużo mniej słodkie od klasycznych pączków, zwłaszcza od tych w wersji amerykańskiej. Jedna z moich ulubionych wersji to pączki z ricotty. Mają same zalety - przygotowanie ciasta zajmuje dosłownie kilka minut, bo wszystkie składniki wystarczy ze sobą wymieszać. Nie musisz go wyrabiać, jak ciasta drożdżowego ani formować - by je usmażyć pączki wystarczy ci niewielki rondel wypełniony olejem do wysokości 3-4 centymetrów i dwie łyżeczki do herbaty. Jedną nabierasz porcje ciasta, drugą zgarniasz ją do rondla. W trakcie smażenia nie trzeba ich nawet obracać - kiedy jedna strona kulki jest gotowa pączek sam "przewróci się na drugi bok. Delikatnie łowimy je garnka, odsączamy na papierowym ręczniku, oprószamy cukrem pudrem i gotowe!

 

PS. Włosi do pączków z ricotty używają likieru amaretto. Jeśli nie masz go w spiżarni użyj rumu albo spirytusu. Dzięki temu pączki nie chłoną tłuszczu. Możesz też pominąć dodatek cynamonu. Smacznego!

 

PĄCZKI Z RICOTTY

Porcja na 30 małych pączków

Przygotowanie 5 min.

smażenie 10 min.

 

Składniki

  • 250 g serka ricotta

  • 90 g mąki pszennej

  • 2 jaja

  • 1 łyżka likieru amaretto (lub rumu albo spirytusu )

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1/2 łyżeczki cynamonu opcjonalnie

  • olej rzepakowy do smażenia

 

DO POSYPANIA

  • cukier puder

 

Sposób przygotowania

  1. Do rondla średniej wielkości wlej olej rzepakowy.

  2. Serek ricotta wymieszaj mikserem z jajkami i likierem. Suche składniki przesiej do osobnej miski i wymieszaj.

  3. Połącz suche i mokre składniki i dobrze wymieszaj.

  4. Ciasto nabieraj łyżeczką do herbaty, drugą łyżeczką zgarniaj ciasto do garnka z rozgrzanym olejem. Smaż na złoty kolor. Ostudź na papierowym ręczniku.

  5. Podawaj oprószone cukrem pudrem.

 

 

 

 

Więcej przepisów znajdziesz na: 

www.platebykate.com

KOMENTARZE

aktualności

więcej z działu aktualności

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

Kryminalne

więcej z działu Kryminalne

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

Biznes

więcej z działu Biznes

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie i Uroda

więcej z działu Zdrowie i Uroda