mobile

Już znamy najlepsze stoiska Jarmarku Bożonarodzeniowego 2025

Konkurs Grand Prix Jarmarku Bożonarodzeniowego 2025 to najważniejsze wyróżnienie przyznawane wystawcom, twórcom, rzemieślnikom i gastronomom. Nagrody przyznawano w kategorii: Dobry Pomysł, Dobry Smakołyk oraz Dobry Smak. Kto zdobył te wyróżnienia?

oprac. Justyna Marecka
Już znamy najlepsze stoiska Jarmarku Bożonarodzeniowego 2025

Konkurs o prestiżowe Grand Prix znany był dotychczas przede wszystkim z letniego Jarmarku św. Dominika. W 2023 r. po raz pierwszy zorganizowano także jego zimową wersję, aby wyróżnić najciekawsze oferty prezentowane podczas Jarmarku Bożonarodzeniowego.

Tak jak w poprzednich latach, jury oceniało produkty i stoiska w trzech kategoriach: Dobry Pomysł, Dobry Smakołyk i Dobry Smak, zwracając uwagę na innowacyjność, wzornictwo, funkcjonalność, walory smakowe oraz ogólną atrakcyjność ekspozycji. W skład jury weszli przedstawiciele lokalnych mediów, urzędów miejskich i marszałkowskich oraz członkowie rad dzielnic.

Laureaci Grand Prix w każdej kategorii otrzymali dyplom oraz nagrodę w formie vouchera o wartości 3 tys. zł do wykorzystania na zakup stoiska w kolejnej edycji Jarmarku.


Które stoiska wyróżniły się najbardziej?

Grand Prix w kategorii Dobry Pomysł zdobyła firma Uszyte, której właścicielką Marta Gawroniak z Gdańska. Jury doceniło ją za tworzone z pasją ubrania dla dorosłych i dzieci z charakterystycznymi ozdobnymi uszami.

Wyróżnienia trafiły do Malibee z Gdyni (właścicielką jest Anna Buchalska-Malińska) za ceramiczne ozdoby oraz Resin Art z Gdańska (właścicielka Katarzyna Gwardecka) za unikatowe przedmioty wykonane ręcznie z żywicy epoksydowej.

Nagrodę Grand Prix kategorii Dobry Smakołyk otrzymała Nasza kaczka, której właścicielką jest Natalia Bachanek z Lutomierska, za pasztety przygotowane wg tradycyjnych polskich receptur, z użyciem wysokiej jakości składników i rzemieślniczym podejściem.

Zaś wyróżnienia zdobyły Żywe Muzeum Piernika z Torunia za ręcznie przygotowane pierniki i popularyzację tradycji wypieku, Smaki Podlasia-FLO za aromatycznego sękacza o niepowtarzalnym smaku oraz restauracja Rybakówka z Gdańska za wspaniałe rybne przysmaki.

Grand Prix w kategorii Dobry Smak otrzymał Nowy Browar Gdański za aromatyczne udo indyka. Wyróżnienia w tej kategorii przyznano Pomelo Bistro z Gdańska za krewetki w cieście oraz Letni Stadion z Kiełpina Kartuskiego za Wagyu Sandwich

 fot. D.Paszliński gdansk.pl

KOMENTARZE

aktualności

więcej z działu aktualności

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

Kryminalne

więcej z działu Kryminalne

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

Biznes

więcej z działu Biznes

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie i Uroda

więcej z działu Zdrowie i Uroda