mobile

Noworoczne Miasteczko Sopockie

W Sopocie odkąd spadł śnieg, a ulice rozświetliły iluminacje możemy poczuć klimat świąteczny. Dodatkowo przy molo od 25 grudnia stoi otwarte do 9 stycznia Sopockie Miasteczko Noworoczne pełne atrakcji.

Marek Wolański
Noworoczne Miasteczko Sopockie

Na świątecznych stoiskach w ofercie znajdziemy między innymi dania kuchni staropolskiej, węgierskiej i tureckiej. Nie zabraknie przekąsek i słodyczy serwowanych na ciepło i zimno. Spacerowicze będą mogli również skosztować rozgrzewających napojów świątecznych oraz będą mieli możliwość kupienia limitowanych kubków ceramicznych.

Na pewno na wydarzeniu nie zabraknie muzyki, będzie również okazja do zrobienia pamiątkowych zdjęć na tle świątecznie oświetlonej fontanny lub sopockiej świątecznej ramki. Na najmłodszych również czekają atrakcje : lodowisko, karuzela oraz cyrkowe animacje.

 

Co będziemy mogli znaleźć na stoiskach:

  • Stoisko 1 – chałwy, baklawy, suszone owoce, galaretki, słodycze tureckie, kawa ziarnista, herbaty liściaste, przyprawy, filiżanki;
  • Stoiska 2 i 3 – grzaniec, piwo, serki, oscypki, czekolada na gorąco, herbata z rumem, kawa;
  • Stoisko 4 – zapiekanka z pieca, pajda na zimno, kręcony ziemniak, placki ziemniaczane, frytki Belgijki;
  • Stoisko 5 – minipączki, owoce w czekoladzie, czekolada;
  • Stoisko 6 – wursty - kiełbaski na gorąco w bułce z cebulą, grzaniec; 
  • Stoisko 7 – dania z grilla oraz polska kuchnia: bigos, kiełbasy, kaszanki, kapusty zasmażane, szaszłyki, wursty, grzaniec;
  • Stoisko 8 – różne rodzaje burgerów, herbata, napoje;
  • Stoisko 9 – herbaciarnia: wiele rodzajów herbat, kaw, napojów z imbirem oraz cynamonem;
  • Stoisko 10 – bigos staropolski, pierogi, ciasta, gofry własnej produkcji, herbata zimowa z anyżem, malinami i imbirem, czekolada, grzaniec galicyjski; 
  • Stoisko 11 – kaszubska zupa na gęsinie, cebularze z domowym chutneyem, tosty z serem i szynką, panini domowe, kiszonki, humusy, syropy, nalewki, herbata, grzaniec;
  • Stoisko 12 – wina butelkowane, nalewki własnej produkcji, szoty, likiery, miodówki, grzaniec.

Stoiska będą czynne w określonym czasie:

  • 25-26 grudnia w godz. 15.00-21.00
  • 27-28 grudnia w godz. 15.00-19.00
  • 29 -30 grudnia w godz. 13.00-21.00
  • 31 grudnia w godz. 13.00-22.00
  • 1-2 stycznia w godz. 13.00-21.00
  • 3-5 stycznia w godz. 15.00-19.00
  • 6-9 stycznia w godz. 13.00-21.00

W wieczór sylwestrowy 31 grudnia od godziny 22 sopockie molo będzie zamknięte ze względów bezpieczeństwa. Najdalej będzie można wejść na część drewnianą, tuż za bramkami. Dalej, od zwężenia, na molo nie będzie wstępu aż do rana, 1 stycznia.

 

Fot. mat. pras. dystrybutora/sopot.pl

KOMENTARZE

aktualności

więcej z działu aktualności

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

Kryminalne

więcej z działu Kryminalne

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

Biznes

więcej z działu Biznes

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie i Uroda

więcej z działu Zdrowie i Uroda