Zapach Świąt. Startujemy z cyklem świątecznych przepisów
Mak, kokos, czekolada i cytrusowe nuty – otwieramy świąteczny cykl kulinarny z przepisami idealnymi na świąteczny stół, a już w kolejnych dniach opublikujemy następne propozycje na słodkie i domowe Święta
Beata Pawlak – autorka bloga kulinarnego „Wypieki Beaty” podzieliła się z nami swoimi sprawdzonymi przepisami na świąteczne słodkości, które znikają ze stołu szybciej, niż zdążysz powiedzieć „smacznego”. Aromatyczne, efektowne i absolutnie uzależniające. Palce lizać!
Marmurkowe ciasto z makiem
Przepis na podłużną formę keksową o wymiarach ok. 27/10cm
Łączny czas przygotowania: 1 godzina 30 minut
Składniki
-
200 g cukru pudru (1⅓ szklanki)
-
120 g masła (miękkiego)
-
40 g oleju
-
4 jajka (rozmiar L – w temp. pokojowej)
-
250 g mąki pszennej (1⅔ szklanki)
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
50 g migdałów (mielonych na mąkę)
-
150 ml mleka (w temp. pokojowej)
-
90 g maku (mielonego (1 szklanka)
-
45 g mleka (do maku)
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Krok 1 – przygotowania
-
Wyłóż formę do pieczenia papierem do pieczenia albo posmaruj masłem i wysyp mąką lub bułką tartą.
-
Rozgrzej piekarnik do 180℃ (tryb góra/dół).
-
Przesiej razem przez sito mąkę, mielone migdały i proszek do pieczenia.
Krok 2 – przygotowanie ucieranego ciasta
-
Zmiksuj razem na puszystą i jasną masę masło, cukier i olej – ja miksuję kilka minut na maksymalnych obrotach miksera.
-
Dodaj pojedynczo jajka i po każdym bardzo krótko zmiksuj na niskich obrotach – tylko do połączenia.
-
Dodaj około połowę przesianej mąki i krótko zmiksuj.
-
Wlej mleko i krótko zmiksuj.
-
Wsyp resztę mąki i zmiksuj krótko – tylko do połączenia.
Krok 3 – przygotowanie ciasta z makiem
-
Do miski odłóż trochę ponad 1/3 ciasta.
-
Dodaj do odłożonego ciasta mielony mak oraz mleko.
-
Wymieszaj do połączenia.
Krok 4 – nakładanie ciasta do formy
-
Łyżką nakładaj porcje jednego i drugiego ciasta tworząc łaty.
-
Na koniec przemieszaj ciasto nożem albo patyczkiem.
Krok 5 – pieczenie marmurkowego ciasta z makiem
-
Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 70 minut – do suchego patyczka.
-
Po upieczeniu ciasto ostudź.
Błyskawiczne przepisy na Święta
Pani Olena Dobroszek – autorka kanału na YouTube i strony na Facebooku „Błyskawiczne Przepisy”, gdzie prezentuje szybkie, proste i efektowne dania dla osób lubiących gotować bez spędzania wielu godzin w kuchni – dzieli się z nami wyjątkowym przepisem na Święta.
Mandarynkowo-kokosowa Rozkosz
Przepis na 4 pucharki deserowe.
Składniki:
Warstwa mandarynkowa:
-
6 mandarynek
-
3 łyżki cukru
-
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
-
2–3 łyżki wody
Krem kokosowy:
-
350 ml śmietanki 30%, mocno schłodzonej
-
250 g mascarpone
-
90 g białej czekolady
-
50 g drobnych wiórków kokosowych
Dodatkowo:
-
ok. 12 podłużnych biszkoptów
-
1 szklanka mleka do nasączenia
-
świeże cząstki mandarynki
-
wiórki kokosowe
-
gałązki rozmarynu do dekoracji
Wykonanie:
1. Warstwa mandarynkowa
-
Mandarynki obierz, oczyść z pestek, pokrój w mniejsze kawałki.
-
Przełóż do rondelka, zasyp cukrem i zagotuj. Gotuj ok. 5 minut, mieszając co chwilę.
-
Przetrzyj zawartość przez sitko, aby usunąć błonki i uzyskać gładki sok z miąższem.
-
Przelej z powrotem do rondelka.
-
Skrobię rozmieszaj w 2–3 łyżkach wody i wlej do gorącego mandarynkowego soku.
-
Gotuj 1–2 minuty, aż lekko zgęstnieje.
-
Odstaw do całkowitego wystudzenia.
→ Odłóż ok. 1/4–1/5 frużeliny do dekoracji wierzchu.
2. Krem kokosowy
-
Śmietankę ubij prawie na sztywno.
-
Dodaj mascarpone i ubijaj ok. 1,5 minuty na wysokich obrotach - tylko do uzyskania gęstego, stabilnego kremu.
-
Białą czekoladę rozpuść i wystudź. Wlej do kremu.
-
Dodaj wiórki kokosowe i delikatnie wymieszaj szpatułką.
3. Nasączenie biszkoptów
-
Każdy biszkopt szybko zanurz w mleku - dosłownie sekundę, tylko żeby zmiękł, ale się nie rozpadał.
4. Układanie deseru
W pucharkach:
-
Na dno połóż warstwę biszkoptów nasączonych mlekiem.
-
Nałóż około 2 łyżek kremu kokosowego.
-
Dodaj 2 łyżki mandarynkowej frużeliny.
-
Ponownie ułóż biszkopty.
-
Za pomocą rękawa cukierniczego z końcówką gwiazda wyciśnij krem na wierzchu, tworząc efekt „śniegu”.
5. Dekoracja
-
Skrop lekko resztą mandarynkowej frużeliny (cienkie paski).
-
Połóż cząstkę świeżej mandarynki.
-
Dodaj małą gałązkę rozmarynu.
-
Posyp delikatnie wiórkami kokosowymi.
Wskazówka:
Najlepiej schłodzić deser minimum godzinę - krem staje się wtedy jeszcze bardziej aksamitny, a warstwy pięknie się stabilizują.


















![[Konkurs] Wyślij swoje świąteczne życzenia i wygraj publikację w "Informatorze Pomorza"](/uploads/artykuly/zdjecie/k_280x150/8bd186b7bdc4abf0747d4a78ca1a8fc79bd25106.png)
















