mobile

Zdrowe grillowanie jest możliwe

Dla wielu z nas Majówka to nie tylko czas odpoczynku, ale także okres do spotkań z rodziną lub znajomymi. Podczas kolejnych dni w niejednym ogrodzie w Polsce uniesie się zapach grillowanych potraw. Spytaliśmy się dietetyczki i trenerki zdrowia Barbary Diduszko, o jakich zasadach warto pamiętać, a jakich zwyczajów lepiej unikać.

Maja Jaubin
Zdrowe grillowanie jest możliwe

Chodź podczas grillowania z bliskimi nie skupiamy się zbytnio na zdrowym odżywianiu się, istnieje kilka alternatyw, którymi możemy zastąpić tradycyjne – nie koniecznie zdrowe – składniki obecne na naszym grillu.

Przede wszystkim, zamiast czerwonego mięsa, warto sięgnąć po białe i chude gatunki, takie jak kurczak, indyk lub ryba. Dodatkowo dodanie do menu grillowanego warzyw – takich jak cukinia czy bakłażan – bogatych w błonnik, wspiera nasz układ trawienny. Świeże sałatki stanowią również doskonały dodatek do naszych grillowanych potraw. Wystarczy, że będzie to prosta sałatka z pomidorów, sałaty i ogórków kiszonych.

Warto również spróbować urozmaicić nasze grillowane dania poprzez przygotowanie kolorowych szaszłyków, na które możemy nadziać pieczarki, paprykę, cebulę i inne barwne warzywa. Taka różnorodność na pewno przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom.

Co dotyczy się napojów, warto ograniczyć spożycie alkoholu i napojów gazowanych. W ciepłe dni szczególnie ważne jest odpowiednie nawodnienie organizmu. Nasza ekspertka podkreśla, że zapotrzebowanie na wodę u osoby dorosłej wynosi 30 ml na 1 kg masy ciała.

Aby urozmaicić wybór napojów na stole, możemy przygotować lemoniadę lub napary ziołowe czy herbatki, pamiętając przy tym, by ograniczyć ilość dodanego do nich cukru – najlepiej do zera. Barbara Diduszko proponuje wodę wymieszaną z blendowaną na pesto pietruszką i z dodatkiem pomarańczy. Pietruszka, znana ze swoich właściwości moczopędnych, pomoże naszemu organizmowi pozbyć się toksyn i zachować odpowiednie nawodnienie.

Jeśli chodzi wybór urządzenia do grillowania, najzdrowszym rozwiązaniem są grille elektryczne lub gazowe. Jeśli już zdecydujemy się korzystać z tradycyjnego grilla węglowego, należy ograniczyć czas grillowania na nim do minimum; mogą wydobywać się z niego bowiem rakotwórcze substancje. Można też sięgnąć po węgiel kamienny lub drzewny, które są zdrowszymi opcjami.

Są to proste zasady, które warto wziąć pod uwagę podczas tegorocznego grillowania. Możemy cieszyć się pysznymi potrawami dbając jednocześnie o zdrowie i bezpieczeństwo naszych bliskich. Życzymy smacznego grillowania i miłego czasu spędzonego z najbliższymi!

 

fot. pixbay


 

KOMENTARZE

aktualności

więcej z działu aktualności

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

Kryminalne

więcej z działu Kryminalne

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

Biznes

więcej z działu Biznes

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie i Uroda

więcej z działu Zdrowie i Uroda