Logowanie Rejestracja
Piernik czyli ten,który jest pierny (ostry,pikantny). Ciasto składające się z mleka, jajek, miodu, mąki pszennej i żytniej.
A także dodatku ukochanych w dawnej Polsce „korzeni”.
250 darmowych kubełków KFC, w 250 restauracjach w Polsce! Niemożliwe? A jednak! Popularna sieć restauracji ogłosiła otwarcie dwieście pięćdziesiątej restauracji KFC w Polsce i startuje z największą w historii firmy akcją promocyjną na polskim rynku, która bedzie miała miejsce 28 listopada br.!
Symbol, symbol i jeszcze raz… Mak. To chyba jego obecność na wigilijnym stole w postaci na przykład makowca, jest w stanie przypomnieć nam żyjącym w dwudziestym pierwszym wieku, jaki to starożytny symbol sytości,powodzenia i szczęścia.
Jak co miesiąc, zapraszamy na opowieści i jedzenie, tym razem z Uzbekistanu ! Oksana tak pisze o sobie i spotkaniu:
Powody do niezwykłości Właściwie jest ich wiele. Najstarszy chleb został odkryty przez archeologów na Krecie. Jego wiek określa się na 6100 lat. Przypuszcza się, iż pierwszą postacią chleba była gęsta papa z roztłuczonych ziaren zbóż. Zalana wodą.
Jeśli umiejętności kulinarnych Nigelli Lawson, czy Roberta Makłowicza nam brakuje, to mijany baner z tyleż obcojęzycznym co intrygującym napisem Restaurant week, może jednak okazać się punktem zwrotnym dla naszej świadomości kulinarnej.
Restauracja Miasto Aniołów po raz kolejny zaprasza na św Gęsiny. Każdego roku nasza restauracja przygotowuje z tej okazji menu oparte na tradycyjnych sprawdzonych przepisach, regionalne składniki i świeżość produktów.
Kuchni japońskiej zdecydowanie można dać się uwieść. Uwodzenie następuje z wielu stron. Poszukując można znaleźć japońską restaurację w ,której oglądamy powstawanie zamówionych potraw. Rodzą się one na naszych oczach nad otwartym ogniem.
Kardamon, cynamon, imbir czy czosnek to wybrane przyprawy rozgrzewające, które pomagają nam zachować zdrowie i dobre samopoczucie w chłodne miesiące. Anna Radowicka, specjalistka ds. żywienia współpracująca z E.Leclerc wyjaśnia, dlaczego warto po nie sięgnąć jesienią i zimą.
Choć wyjątkowy targ ze zdrową żywnością na dobre podbił serca mieszkańców Trójmiasta i trudno wyobrazić sobie Gdańsk sprzed istnienia Bazaru Natury, to niepowtarzalne miejsce 27 października obchodzić będzie czwartą rocznicę działalności.
Jesienna aura już na dobre zagościła za oknem. Złociste drzewa, spadające kasztany i szeleszczące liście zachęcają do długich spacerów. Z drugiej zaś strony coraz krótsze dni i chłodne wieczory zdecydowanie sprzyjają spędzaniu czasu w ciepłych, przytulnych restauracjach, delektując się ulubionymi przysmakami.
Jakieś skojarzenie ze słowem ziemniak? No wiadomo. Wiadomo to, owo i tamto. W zasadzie to chyba wszystko. Tylko czy aby na pewno…
Dorsz atlantycki, zwany inaczej dorszem lub wątłuszem. Ryba drapieżna występująca w Atlantyku i północnych wodach Europy, o istotnym dla człowieka znaczeniu gospodarczym. Tyle definicja. Może ona nie być znana samemu dorszowi.
Jedzenie to obsesja naszych czasów. Wszyscy kochamy jeść i z zapałem oglądamy kulinarne programy, magazyny i blogi.