mobile

Napary ziołowe- smaczne i zdrowe!

Herbatki ziołowe są świetnym zamiennikiem dla zwykłej herbaty, a także to doskonały lek na różne dolegliwości. To również najprzyjemniejsza forma przyjmowania ziół. Ich gama jest bardzo szeroka, więc każdy znajdzie coś dla siebie.

Aleksandra Żarkiewicz
Napary ziołowe- smaczne i zdrowe!

Coraz więcej osób pije napary ziołowe i niekoniecznie są to osoby starsze, ale dzieci i osoby młode. Niektóre zioła wpływają kojaco tylko na jedno schorzenie, większość jednak działa kompleksowo na wiele różnych dolegliwości, nie powodując przy tym żadnych skutków ubocznych.

Ostatnio trochę zapomniany, a szkoda, rumianek ma działanie rozkurczowe, przeciwbólowe, przeciwbakteryjne, pobudza trawienie i działa moczopędnie. Jest przydatny przy wielu dolegliwościach wątroby i niektórych schorzeniach kobiecych. Rumianek jest rośliną jednoroczną o silnym oraz charakterystycznym zapachu. Napar z rumianku łagodzi zapalenie spojówek. Wystarczy zmoczyć płatek kosmetyczny i delikatnie przetrzeć powieki. Koi również schorzenia skóry czy pielęgnuje włosy (przy myciu włosów, wcześniej warto przemyć je takim przygotowanym wcześniej naparem).

Herbatka miętowa doskonale orzeźwia i rozgrzewa organizm. Poprawia pracę żołądka, wpływa korzystnie na apetyt. Mięta zwiera olejki eteryczne, mentol, witaminę C, prowitaminę A i wiele innych wpływających korzystnie. Ponadto ułatwia zasypianie, uspokaja, czyli działa podobnie jak melisa. Dodatkowo poprawia pamięć oraz koncentrację.

Niezwykle lubianym jest napar z melisy. Ma ona lekko cytrynowy posmak. Melisa ma właściwości rozkurczowe, uspokajające. Można ją stosować w stanach pobudzenia nerwowego, rozdrażnienia, stresu, zespole przewlekłego zmęczenia, stanach lękowych i nerwicach. Ponadto przynosi ukojenie w bólach głowy oraz sprawdza się przy problemach z zasypianiem. Herbatki z melisy łagodzą bóle miesiączkowe, poprawiają pamięć i koncentrację.

Pokrzywa uważana przez większość za chwast, ma wiele pozytywnych właściwości korzystnie wpływających na zdrowie. Medycyna ludowa zaleca, by przy wiosennym zmęczeniu pić każdego dnia na wzmocnienie sok ze świeżo zerwanych pokrzyw, zaś w czasie zimy warto popijać taką herbatę z zasuszonych liści. Picie naparów lub dodawanie świeżych listów młodej pokrzywy do sałatek ułatwia przemianę materii i wzmaga apetyt. Związki w niej zawarte oczyszczają układ trawienny oraz korzystnie wpływają na pracę trzustki, wątroby i żołądka. Zaleca się jej stosowanie przy chorobach przewodu pokarmowego czy biegunkach. Doskonale sprawdza się również przy anemii i schorzeniach skórnych.

KOMENTARZE

aktualności

więcej z działu aktualności

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

Kryminalne

więcej z działu Kryminalne

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

Biznes

więcej z działu Biznes

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie i Uroda

więcej z działu Zdrowie i Uroda